Biografie

Met meer dan 15 jaar ervaring als trauma-expert draag ik ontelbare verhalen van mensen in nood bij me. Veel therapiesessies, interventies, oefeningen en uitkomsten – goede en minder geslaagde – zijn in mijn geheugen gegrift. Over mijn vakgebied schreef ik een boek, Sterker worden waar het pijn doet, waarin deze verhalen zijn verwerkt.

Ik heb in veel verschillende contexten gewerkt, met diverse soorten van trauma’s: mensen die door hun verleden achterna gejaagd worden, overlevenden van kindermisbruik, vluchtelingen en asielzoekers, slachtoffers van ongelukken en misdaden, de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel.

Tegenwoordig verzorg ik trauma- en slachtofferhulpopleidingen: aan mijn collega-hulpverleners, van vroedvrouwen tot psychologen, van spoeddienstmedewerkers tot HR-managers en directies van NGO’s en bedrijven.

Ik studeerde af in moraalwetenschappen, volgde de 4-jarige opleiding integratieve psychotherapie, ben opgeleid als familiemediator, gespecialiseerd in opstellingen en psychotraumatologie. Ik ben gastdocent aan de post-graduate opleiding psychotraumatologie aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel); oud-lid van de Raad van Bestuur van het BIP (Belgisch Instituut voor Psychotraumatologie), erkend supervisant, lid van de ESTSS (European Society for Traumatic Stress Studies) en ik heb een ECP accreditatie (European Certificate Psychotherapy).

Ybe Casteleyn
IDM Photography

Sterker worden waar het pijn doet

Een boek voor mensen met krassen op hun ziel.

Al eens iets gelezen dat blijft nazinderen? Een boek dat je aan het denken zet? Een boek waarbij je … voelt? ‘Sterker worden waar het pijn doet’ is zo’n boek. Geen gewoon zelfhulpboek en ook geen leerboek, wel een voel- en doeboek over trauma.

Een boek dat je helpt jouw en andermans pijn te begrijpen en te verzachten. Een boek dat jou helpt ‘sterker worden waar het pijn doet’.

 

Blog

Ybe op de ‘Secret of Birth Summit’ – 24 – 30 juli 2021

Ik doe mee – jij ook? Alles over baren en geboren worden met Leen Heusdens als gastvrouw. Gratis summit 24 – 30 juli 2021 – schrijf je gauw in!

Vijf jaar co-creatief onderweg voor een trauma-geïnformeerde wereld

Moeder Ybe en dochter Lara openen deze lente samen een webshop voor psycho-educatief materiaal, hier lees je het verhaal achter hun gemeenschappelijke onderneming. Hun reis begon vijf jaar geleden, toen Ybe nog werkte aan het manuscript van haar boek ‘Sterker worden waar het pijn doet.’ Samen met sfeerblaaster Jill (Marchant) kon ze haar dochter Lara…

Traumatheorie kan ook informatief én mooi zijn

Een interview met trauma-illustratrice Lara Schmelzeisen. Dag Lara, stel je jezelf even voor? Graag. Ik werk als illustratrice in het idyllische Heidelberg in Duitsland, hier woon ik sinds 5 jaar met m’n familie tussen de Neckar rivier en het bos in een samenwoonproject. Mijn studio is een kleine groene bouwwagen, hier werk ik aan tekenopdrachten…