Biografie

Met meer dan 15 jaar ervaring als trauma-expert draag ik ontelbare verhalen van mensen in nood bij me. Veel therapiesessies, interventies, oefeningen en uitkomsten – goede en minder geslaagde – zijn in mijn geheugen gegrift. Over mijn vakgebied schreef ik een boek, Sterker worden waar het pijn doet, waarin deze verhalen zijn verwerkt.

Ik heb in veel verschillende contexten gewerkt, met diverse soorten van trauma’s: mensen die door hun verleden achterna gejaagd worden, overlevenden van kindermisbruik, vluchtelingen en asielzoekers, slachtoffers van ongelukken en misdaden, de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel.

Tegenwoordig verzorg ik trauma- en slachtofferhulpopleidingen: aan mijn collega-hulpverleners, van vroedvrouwen tot psychologen, van spoeddienstmedewerkers tot HR-managers en directies van NGO’s en bedrijven.

Ik studeerde af in moraalwetenschappen, volgde de 4-jarige opleiding integratieve psychotherapie, ben opgeleid als familiemediator, gespecialiseerd in opstellingen en psychotraumatologie. Ik ben gastdocent aan de post-graduate opleiding psychotraumatologie aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel); oud-lid van de Raad van Bestuur van het BIP (Belgisch Instituut voor Psychotraumatologie), erkend supervisant, lid van de ESTSS (European Society for Traumatic Stress Studies) en ik heb een ECP accreditatie (European Certificate Psychotherapy). Lente 2022 ben ik lid van de Adviesraad van TraumaNet geworden.

Ybe Casteleyn
IDM Photography

Sterker worden waar het pijn doet

Een boek voor mensen met krassen op hun ziel.

Al eens iets gelezen dat blijft nazinderen? Een boek dat je aan het denken zet? Een boek waarbij je … voelt? ‘Sterker worden waar het pijn doet’ is zo’n boek. Geen gewoon zelfhulpboek en ook geen leerboek, wel een voel- en doeboek over trauma.

Een boek dat je helpt jouw en andermans pijn te begrijpen en te verzachten. Een boek dat jou helpt ‘sterker worden waar het pijn doet’.

 

Blog

Ybe’s podcast Sterker worden waar het pijn doet nu te beluisteren

Een paar weken geleden was ik te gast bij Margreet Timmer van Timmconsultancy voor een podcast over mijn werk en mijn boek/webinar: Sterker worden waar het pijn doet. Met dank aan Margreet deel ik hieronder haar post. Podcast #087 Ybe Casteleyn – Sterker worden waar het pijn doet We moeten niet te bang zijn voor trauma volgens Ybe…

Een heel gezond & voorspoedig Nieuwjaar!

Aan al mijn cursisten, collega’s en iedereen met wie we dit jaar contact hadden: tijd voor een welverdiende rustperiode. Ik wens jullie allen een mooie, betekenisvolle eindejaarsperiode, een heel gezond & voorspoedig 2023 en tot snel! Lieve groet, Ybe

The Good, The Bad and The Ugly: de eerste training van het nieuwe jaar start in een maand!

The Good, The Bad and The Ugly…inderdaad, een epische ‘spaghetti-western’ uit de jaren ’60 met o.a. Clint Eastwood! Maar in mijn online training Basistraining Trauma-informed Practice laat ik je een heel ander filmpje zien met dezelfde naam: over hechting en de thuissituatie als kind. Dat en uiteraard veel meer (oa. Sense of Self, Window of…