Biografie

Met meer dan 20 jaar ervaring als trauma-expert draag ik ontelbare verhalen van mensen in nood bij me. Veel therapiesessies, interventies, oefeningen en uitkomsten – goede en minder geslaagde – zijn in mijn geheugen gegrift. Over mijn vakgebied schreef ik een boek, Sterker worden waar het pijn doet, waarin deze verhalen zijn verwerkt.

Ik heb in veel verschillende contexten gewerkt, met diverse soorten van trauma’s: mensen die door hun verleden achterna gejaagd worden, overlevenden van kindermisbruik, vluchtelingen en asielzoekers, slachtoffers van ongelukken en misdaden, de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel.

Tegenwoordig verzorg ik trauma- en slachtofferhulpopleidingen: aan mijn collega-hulpverleners, van vroedvrouwen tot psychologen, van spoeddienstmedewerkers tot HR-managers en directies van NGO’s en bedrijven.

Ik studeerde af in moraalwetenschappen, volgde de 4-jarige opleiding integratieve psychotherapie, ben opgeleid als familiemediator, gespecialiseerd in opstellingen en psychotraumatologie. Ik ben gastdocent aan de post-graduate opleiding psychotraumatologie aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel); oud-lid van de Raad van Bestuur van het BIP (Belgisch Instituut voor Psychotraumatologie), erkend supervisant, lid van de ESTSS (European Society for Traumatic Stress Studies) en ik heb een ECP accreditatie (European Certificate Psychotherapy). Lente 2022 ben ik lid van de Adviesraad van TraumaNet geworden.

Ybe Casteleyn
IDM Photography

Sterker worden waar het pijn doet

Een boek voor mensen met krassen op hun ziel.

Al eens iets gelezen dat blijft nazinderen? Een boek dat je aan het denken zet? Een boek waarbij je … voelt? ‘Sterker worden waar het pijn doet’ is zo’n boek. Geen gewoon zelfhulpboek en ook geen leerboek, wel een voel- en doeboek over trauma.

Een boek dat je helpt jouw en andermans pijn te begrijpen en te verzachten. Een boek dat jou helpt ‘sterker worden waar het pijn doet’.

 

Blog

Update Engelse uitgave THPOP

UPDATE: The Healing Power of Pain (THPOP) 😊 Als beloofd even de stand van zaken rond de Engelstalige uitgave: hieronder een deeltje uit de eerste ‘proof-reading’ van de uitgever. Het werk is, als verplicht, geregistreerd bij The British Library. Heel veel werk nog te doen – en je ziet, het zal komend jaar worden dat…

Over een maandje is het weer zover: het nieuwe seizoen online live traumatrainingen start

Begint je honger naar kennis al weer wat te ‘kriebelen’? Ik heb/had dat altijd half de zomervakantie: vanaf september kan ik weer wat nieuws gaan leren; ik vond dat altijd spannend! 😁 Mocht je interesse hebben om mee te werken aan de trauma-informed society” en je te bekwamen in leren werken met traumacliënten; half september…

Ybe geeft 30 november online Masterclass bij TimmConsultancy

Trots! We hebben een nieuwe serie super inspirerende masterclasses voor je! We zijn heel trots dat we een mooi programma hebben met masterclasses van onze vaste trainers die we aanvullen met gasttrainers. Omdat we je graag helpen om bij te blijven, nieuwe kennis eigen te maken, te sparren met andere professionals en voor jezelf te…