Biografie

Met meer dan 15 jaar ervaring als trauma-expert draag ik ontelbare verhalen van mensen in nood bij me. Veel therapiesessies, interventies, oefeningen en uitkomsten – goede en minder geslaagde – zijn in mijn geheugen gegrift. Over mijn vakgebied schreef ik een boek, Sterker worden waar het pijn doet, waarin deze verhalen zijn verwerkt.

Ik heb in veel verschillende contexten gewerkt, met diverse soorten van trauma’s: mensen die door hun verleden achterna gejaagd worden, overlevenden van kindermisbruik, vluchtelingen en asielzoekers, slachtoffers van ongelukken en misdaden, de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel.

Tegenwoordig verzorg ik trauma- en slachtofferhulpopleidingen: aan mijn collega-hulpverleners, van vroedvrouwen tot psychologen, van spoeddienstmedewerkers tot HR-managers en directies van NGO’s en bedrijven.

Ik studeerde af in moraalwetenschappen, volgde de 4-jarige opleiding integratieve psychotherapie, ben opgeleid als familiemediator, gespecialiseerd in opstellingen en psychotraumatologie. Ik ben gastdocent aan de post-graduate opleiding psychotraumatologie aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel); oud-lid van de Raad van Bestuur van het BIP (Belgisch Instituut voor Psychotraumatologie), erkend supervisant, lid van de ESTSS (European Society for Traumatic Stress Studies) en ik heb een ECP accreditatie (European Certificate Psychotherapy).

Ybe Casteleyn
IDM Photography

Sterker worden waar het pijn doet

Een boek voor mensen met krassen op hun ziel.

Al eens iets gelezen dat blijft nazinderen? Een boek dat je aan het denken zet? Een boek waarbij je … voelt? ‘Sterker worden waar het pijn doet’ is zo’n boek. Geen gewoon zelfhulpboek en ook geen leerboek, wel een voel- en doeboek over trauma.

Een boek dat je helpt jouw en andermans pijn te begrijpen en te verzachten. Een boek dat jou helpt ‘sterker worden waar het pijn doet’.

 

Blog

Traumasensitief Bemiddelen: September 2022

Volgend jaar september zal Ybe de cursus ‘Traumasensitief Bemiddelen’ geven voor de MEDIV  het Mediation Instituut Vlaanderen. Op naar een ‘trauma-informed society’!  

Podcast Ybe bij “Samen voor respectvolle geboorte”

Deze week was Ybe te horen bij een podcast op het platform van Samen voor respectvolle geboorte. Voor ouders en zorgverleners. Je kunt hem beluisteren op: herboren.podbean.com/e/ybe    

“Sterker worden waar het pijn doet” weer verkrijgbaar

Ybe’s doe- en voelboek over trauma: “Sterker worden waar het pijn doet” heeft zijn 5e herdruk beleefd en is vanaf heden (20 oktober) weer online verkrijgbaar: via Bol.com of www.sterkerwordenwaarhetpijndoet.nu is het boek weer te bestellen. Een boek dat inzicht geeft en een prima basis biedt voor degenen die een online training willen gaan volgen.